İlk Anayurdumuz

        Türklerin anayurdu Orta Asya’dır. Orta Asya; doğuda Kingan Dağları’ndan batıda Hazar Denizi ve İtil boylarına, kuzeyde Sibirya’dan güneyde Hindikuş ve Karanlık Dağları’na kadar uzanır. Türkler bu geniş coğrafyada ilk olarak Altay – Sayan Dağları’nın kuzeybatısı, Tanrı Dağları’nın kuzeyi, Aral Gölü çevresi, Hazar Denizi’nin doğusunda yaşamışlardır. ( Arkeolojik buluntular sayesinde bu bölge belirlenmiştir.)
         Coğrafi şartların elverdiği ölçüde üstün bir medeniyet kuran Türklerin yaşadığı kültür çevresinde tunçtan ve altından eşya yapımı yaygındır. Bakır eşyaların üzeri altınla kaplanmıştır. ( Andronova Kültürü ) Andronova’nın devamı olan Karasuk Kültürü’nde, dünyada demirin işlenerek çeşitli eşyaların yapılması ilk defa bu kültür çevresinde görülmüştür. Bu maden Hindistan, Avrupa ve Çin’de ancak yüzyıllar sonra kullanılmaya başlanmıştır.
          Geniş bozkırların ve çöllerin bulunduğu Orta Asya, etrafı dağlarla çevrili, geniş düzlüklerden ve yüksek platolardan oluşan bir coğrafi yapıya sahiptir. Denizlerden uzak olduğu için karasal bir iklime ( Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ) sahip olan Orta Asya’nın coğrafi durumu, Türklerin hayvancılıkla uğraşmalarına, göçebe hayat tarzını benimsemelerine ve mücadeleci bir karaktere sahip olmalarına ortam hazırlamıştır.  

 

Yorum bırakın