Bumin Kağan Dönemi

( 552 – 553 )
·         Türkler, Kuzey Hun Devleti’nin yıkılmasından sonra Altay dağlarının doğusuna çekilmişlerdir. Bu bölgede Avarların egemenliğinde yaşıyor ve onların silahlarını yapıyorlardı. Avarlara karşı egemenlikleri altındaki Tölesler isyan edince Bumin’den yardım istemişlerdir.Bumin, Aşina ( Kurt ) Türk boyuna mensuptur. Avarlar, Bumin’in desteği sayesinde isyanı bastırmışlardır. Bumin, bu başarı karşılığında Avar hakanının kızını istemiş, bu isteğinin kabul edilmemesi üzerine isyan etmiştir. İsyanı başarılı olmuş, Merkezi Ötügen(Ötüken) olmak üzere I. Gök Türk Devleti’ni kurmuştur. (552 )
·         Gök Türkler kurulduğunda batıda Bizans, İran’da Sasani, Aral Gölü civarında Akhun ( Eftalit ) devletleri vardı. Orta Asya’da ise dağınık halde yaşayan Türk boyları bulunuyordu.
·         Bumin Kağan, Türk yönetim anlayışına uygun olarak ülkeyi doğu ve batı olmak üzere iki idari birime ayırarak yönetti. Kendisi doğuda, kardeşi İstemi de ‘ Yabgu ‘ ünvanıyla merkeze ( doğuya ) bağlı olmak şartıyla batıda yönetici oldu.
·         Bumin Kağan, Avarları batıya sürerek etkisiz hale getirmiş, Çin ile siyasi ve ekonomik ilişki kurmuş ve devleti kurduktan kısa bir süre sonra ölmüştür.

Bumin Kağan Dönemi” için bir yanıt

Yorum bırakın