Türk Dünyası Kültür Başkenti

Türk Dünyası Kültür Başkenti Nedir?

Türk Dünyası Kültür Başkentliği, Türk dili konuşan halkların yaşadığı ülkeler arasında, ortak Türk kültürünü oluşturan unsurların ortaya çıkarılması, geliştirilmesi, korunması ve gelecek kuşaklara aktararak kalıcı kılınması amacıyla Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından başlatılmış bir uygulamadır.

Araştırma, inceleme ve etkinliklerle kültürel birliği ve dayanışmayı artırarak bilime ve sanata katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmek amaçlanmaktadır.

Türk kültürünün sevgi, hoşgörü ve akılcılık ilkelerine dayandığının bilinciyle, uluslararası ölçekte benimsenmesi ve yaygınlaştırılması için çalışılarak uygarlığa, barışa ve insan haklarına hizmet etmek ön planda tutulmaktadır.

Türk dünyası halklarının ortak geçmişi, tarihi, dil ve edebiyatı, kültür ve sanatı bir bütün halinde ele alınarak yapılan bilimsel araştırmalarla gelecek kuşaklara aktarılacak kültürel bir miras oluşturulması hedeflenmektedir.

Uluslararası ilişkilerde kurulan yeni dengelerle, bölge ve dünya çapında kültürel yapılaşmanın temellerini sağlamlaştırmak amacıyla Türk Dünyası Kültür Başkentliği kavramı oluşturulmuştur.


Yorum bırakın